Klopsiki w potrawce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.Do mięsa dodać jajka,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Formować małe pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
2.Na patelni rozgrzać olej ,obsmażać pulpeciki,które przekładamy do garnka.
3.Pieczarki obieramy,płuczemy i kroimy.Przesmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do pulpecików.
4.Cebulę i paprykę obieramy,z papryki usuwamy gniazdo nasienne,cebulę kroimy w piórka,a paprykę w paski,przesmażamy na oleju i wrzucamy do garnka.
5.Podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ,około 45 minut.Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i przecier pomidorowy.Przyprawiamy solą,pieprzem i ostrą papryką.
Porady
Podajemy ze świeżym pieczywem.Można zrobić połowę porcji.Z porcji wyszło mi 35 pulpecików.
Komentarze