Klopsiki w potrawce.

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam takie dania jednogarnkowe,bardzo syte i bardzo gorące.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
    2 jajka
    sól,pieprz
    cebula
    bułka tarta
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    dodatkowo:
    1 kg pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    ostra papryka w proszku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Klopsiki w potrawce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki. 1. Mięso zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.Do mięsa dodać jajka,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Formować małe pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Obsmażanie pulpecików. 2. Na patelni rozgrzać olej ,obsmażać pulpeciki,które przekładamy do garnka.
  • 3. Pieczarki obieramy,płuczemy i kroimy.Przesmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do pulpecików.
  • 4. Cebulę i paprykę obieramy,z papryki usuwamy gniazdo nasienne,cebulę kroimy w piórka,a paprykę w paski,przesmażamy na oleju i wrzucamy do garnka.
  • Pyszny obiad. 5. Podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ,około 45 minut.Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i przecier pomidorowy.Przyprawiamy solą,pieprzem i ostrą papryką.

Porady

Podajemy ze świeżym pieczywem.Można zrobić połowę porcji.Z porcji wyszło mi 35 pulpecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować