To doskonała przekąska , doskonała przystawka. Polecam.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
•400 g mielonego mięsa z piersi indyka
•jajko
•łyżeczka ziół prowansalskich
•pieprz młotkowany z kolendrą
•2 łyżki wody
•2 łyżki bułki tartej
•sól do smaku
•olej rzepakowy do smażenia
•3 szklanki wody
•1/2 szklanki octu
•cebula
•3 łyżki cukru
•3 kulki ziela angielskiego
•1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
•3 listki laurowe
•sól
Klopsiki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zagotować wodę z octem. Dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulę, cukier i sól . Gotować na wolnym ogniu ok 5-7 min.
Do mięsa mielonego dodać jajko , zioła prowansalskie , pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dokładnie wyrobić. Formować kulki i smażyć na oleju rzepakowym. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Następnie przełożyć do szklanego naczynia. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą octową z cebulą i przyprawami. Zamknąć.
Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki. Można podawać już następnego dnia, ale najlepsze są tak po dwóch, trzech dniach. Smacznego.
Komentarze