Klops z jajem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Wcisłów zaprosiła nas na pieczeń – wielkanocny specjał gospodyni.

Składniki:

  • ● 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
    ● bułka pszenna
    ● 6 jajek
    ● 4 duże pieczarki
    ● cebula
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki masła
    ● odrobina oleju
    ● majeranek
    ● posiekana natka
    ● przyprawa uniwersalna, pieprz
    Sos: 2 łyżki masła
    ● 1-1,5 łyżki mąki
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● sól, pieprz
    ● 3-4 łyżeczki chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Jajko Przystawki

Klops z jajem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery jajka gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, odciskamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy 2 jajka. Cebulę złocimy na maśle z olejem, dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę. Wyrabiamy.
  • 2. Połowę masy wkładamy do keksówki (10x30 cm). Układamy jajka, przykrywamy resztą masy. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 °C.
  • 3. Sos: w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, lekko rumienimy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając, wlewamy zimne mleko. Gdy powstanie gładki sos, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować