Klops z jajem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cztery jajka gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, odciskamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy 2 jajka. Cebulę złocimy na maśle z olejem, dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę. Wyrabiamy.
2.Połowę masy wkładamy do keksówki (10x30 cm). Układamy jajka, przykrywamy resztą masy. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 °C.
3.Sos: w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, lekko rumienimy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając, wlewamy zimne mleko. Gdy powstanie gładki sos, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z chrzanem.
Komentarze