Bardzo smaczny na ciepło i zimno , z sosem lub surówką a nawet do kanapki jako alternatywa nie najzdrowszych wędlin !
1 godz. 30 min
Składniki:
80 dag mięsa z udźca indyczego
25 dag pieczarek
1 jajko
½ kajzerki namoczonej w mleku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz do smaku
forma mała keksówka
Klops z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pokrój cebulę drobniutko i zeszklij na oleju
2. Pokrój pieczarki w cieniutkie talarki i obsmaż na suchej patelni, aby straciły nadmiar wody
3. Mięso i namoczoną kajzerkę przepuść przez maszynkę do mięsa z sitkiem do pasztetu
4. Wymieszaj masę mięsną z cebulą, pieczarkami, musztardą i jajkiem, posól i popieprz
5. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp tartą bułką
6. Włóż masę mięsną do formy, wyrównaj – wstaw do piekarnika nagrzanego do 170* C na 45-50 minut.
7. Podaj na zimno z pieczywem lub surówkami .
Komentarze