Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim

0 (0 ocen)

  • 60 min

naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający

  • 60 min

Składniki:

  • (dla 2 osób):
    50 ryżu jaśminowego
    2 ząbki czosnku
    1 łodyga trawy cytrynowej
    4 cm imbiru
    2 dymki (biała część)
    1,5 l wody
    2 marchewki
    2 liście świeżej mięty
    szczypta pieprzu
    1 por
    2 łyżki sosu sojowego
    2 liście limonki kafir
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry

    Dodatki (opcjonalnie):
    świeża kolendra
    1 łyżka sosu rybnego
    limonka
    papryczka chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut.
  • 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.
  • 3. Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli. Smacznego!

Porady

Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować