Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut.
2.Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.
3.Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli. Smacznego!
Porady
Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy!
Komentarze