Zupa pomidorowa z ryżem na bulionie

4.5 (146 ocen)

To zupa którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet.

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2 skrzydełka
    3/4 koncentratu pomidorowego
    2 litry wody
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    5-6 ziarenek pieprzu
    sól do smaku
    natka pietruszki
    ponadto
    250 gram ryżu basmati 1 litr wody 1 1/2 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z ryżem na bulionie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , przekładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy wszystkie przyprawy , solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu. Warzywa obieramy , kroimy w paski ( cebulę nie kroimy ) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny , po czym dodajemy koncentrat , mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.

    Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram ( nie ekspresowy w torebeczkach )
    Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż , sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.
    Sposób podania :
    Nakładamy na talerzu kilka łyżek ryżu i zalewamy zupa pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować