Kiszka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kiszka ziemniaczana

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok 2 kg ziemniaków (mączystych)
    pętko kiełbasy
    kawałek boczku lub słoniny
    (ja dałam słoninę wędzoną)
    2 cebule
    3 jajka
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    majeranek
    jelita wieprzowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Kiełbasę i słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wszystko przesmażamy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy kiełbasę z cebulą z patelni, gdyby się okazało że wytopiło się zbyt dużo tłuszczu to nie musimy wszystkiego dodawać. (jak kto woli) Dodajemy przyprawy, jajka i mieszamy masę.
    Opłukane jelita napełniamy przy pomocy lejka lub nawet odciętej plastikowej butelki. To akurat jest proste bo masa sama wpada tam gdzie trzeba. Tak nadziane jelitka zawiązujemy z obu stron i skręcamy na mniejsze kiełbaski. Układamy w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Nakłuwamy igłą zwłaszcza tam gdzie są bąble powietrza i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na ok 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować