Kiszka ziemniaczana

4.49 (158 ocen)

  • 4 godz.

Kiszkę ziemniaczaną do tej pory kupowałam gotową w supermarkecie, jednak od dawna za mną chodziła taka domowa z boczkiem i skwarkami. Po przewertowaniu książki kucharskiej mojej babci zabrałam się do pracy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 2kg surowych ziemniaków
    - 1kg ugotowanych ziemniaków
    - 80dag boczku surowy lub parzony
    - 1 główka czosnku
    - 4 cebule
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki kaszy mannej
    - pół kostki smalcu
    - sól, pieprz, inne przyprawy
    - flaki wędliniarskie do nadziewania
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki surowe i ugotowane zetrzeć, zetrzeć cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć. Ja miele usmażony boczek razem z ziemniakami, potem jest smaczniejsza masa.
  • 2. Mieszamy wszystko razem, dodajemy jajka, kasze, i tłuszcz z boczku. Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Tak powstałą masę nakładamy do falka zawiązanego z jednej strony i wiążemy nieduże pętka. Należy pamiętać by nie nakładać dużo farszu, bo flak będzie pękać, podczas pęcznienia masy. Najlepiej by kiełbaski nie były zbyt grube.
  • 4. Naszą kiszkę możemy parzyć lub piec. Parzymy w tem. 50-60ºC przez ok 2,5 – 3 godz lub pieczemy układając ciasno na blaszce i dodając smalec. Pieczemy w tem. 160ºC przez ok 1,5 godz. na złoto-brązowy kolor.

Porady

Gotową kiszkę możemy mrozić, przyrządzać na grillu, lub jeśli wcześniej była parzona upiec razem z cebulką i pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować