Wiejska kiełbasa

  • wyświetlono: 5360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis na wiejską kiełbasę.

zzewa
  • 30 porcje
  • 2400min

Składniki

5 kg łopatki wieprzowej
5 kg karkówki
2 kg pręgi wołowej
ok. 1 l wody przegotowanej chłodnej
500 g skór wieprzowych
1 kg słoniny lub tłustego świeżego boczku
3 op mieszanki ziół do wiejskiej kiełbasy (Frykas wujka Teodora razem 61,5 g )
3 główki czosnku
pieprz do smaku
2 gramy saletry potasowej na każde 5 kg mięsa
40 g soli kuchennej na każde 5 kg mięsa

jelita naturalne

Sposób przygotowania przepisu:

Wiejska kiełbasa

  • 1. Łopatkę i karkówkę pokroić na kawałki.
    Dodać sol i saletrę ( wcześniej wymieszać ).
    Wszystko wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w zimne miejsce.
    Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
    Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.
    Wołowinę zmielić osobno na drobnym sicie i dokładnie wymasować z wodą do momentu powstania kleiku.
    Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
  • Kiełbasa wiejska - wędzenie2. Odstawić ponownie na kilka godzin, w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
    Jelita opłukać i wymoczyć w letniej wodzie.
    Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
    Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
    Po tym czasie umieścić drążki z wędliną w wędzarce i wędzić około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
    Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
    Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.

Porady

Ilość porcji to orientacyjna ilość pętek kiełbasy, bo dokładnie nie liczyłam.
Czas przygotowania orientacyjny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wołowinakiełbasa wiejskawieprzowinadomowa wędlinadomowe wyrobydomowa kiełbasa

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana,...

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką....

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Dodane przez: igraszki losu

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa to nieodłączny element...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Dodane przez: Czarek

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.