Wiejska kiełbasa

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby.
Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności.
Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę.
Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż.
Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji.
Tym czasem zapraszam po przepis na wiejską kiełbasę.

  • 40 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 kg łopatki wieprzowej
    5 kg karkówki
    2 kg pręgi wołowej
    ok. 1 l wody przegotowanej chłodnej
    500 g skór wieprzowych
    1 kg słoniny lub tłustego świeżego boczku
    3 op mieszanki ziół do wiejskiej kiełbasy (Frykas wujka Teodora razem 61,5 g )
    3 główki czosnku
    pieprz do smaku
    2 gramy saletry potasowej na każde 5 kg mięsa
    40 g soli kuchennej na każde 5 kg mięsa

    jelita naturalne
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wiejska kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i karkówkę pokroić na kawałki.
    Dodać sol i saletrę ( wcześniej wymieszać ).
    Wszystko wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w zimne miejsce.
    Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
    Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami. Chudsze mięso zmielić na grubym sicie lub drobno pokroić.
    Wołowinę zmielić osobno na drobnym sicie i dokładnie wymasować z wodą do momentu powstania kleiku.
    Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
  • Kiełbasa wiejska - wędzenie 2. Odstawić ponownie na kilka godzin, w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
    Jelita opłukać i wymoczyć w letniej wodzie.
    Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
    Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
    Po tym czasie umieścić drążki z wędliną w wędzarce i wędzić około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
    Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
    Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.

Porady

Ilość porcji to orientacyjna ilość pętek kiełbasy, bo dokładnie nie liczyłam. Czas przygotowania orientacyjny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować