Przepełniony słodkimi bakaliami i chrupiącymi orzeszkami . Pod grubą czapą z lśniącego lukru , prezentuje się pysznie i tak właśnie smakuje . Polecam gorąco !

Składniki:

  • 300g mąki

    150g masła

    200g cukru

    4 jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    100g rodzynek

    100g suszonych moreli

    100g suszonej żurawiny

    50g orzechów włoskich

    50g migdałów

    kieliszek aromatycznego alkoholu ( u mnie rum )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy alkoholem . Resztę bakalii szatkujemy .

    Masło ucieramy z żółtkami i cukrem , dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce . Następnie dodajemy wszystkie bakalie łącznie z rodzynkami w rumie . Na końcu delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka . Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 90 minut , do suchego patyczka . Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał nakrywamy go folią aluminiową .

    Po upieczeniu dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować