Kawałki łopatki w sosie śmietanowym własnym

4 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chcecie przepis na pyszne a zarazem mięciutkie kawałki mięsa w sosie śmietanowym własnym ? Tak więc zapraszam pod podany link do zapoznania się z owym przepisem

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
    1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
    1 łyżka papryki słodkiej,
    1 płaska łyżeczka soli czosnkowej,
    1 płaska łyżka soli ziołowej,
    0,5 łyżki czosnku suszonego,
    1 łyżka oleju
    na sos :

    3 szklanki wody przegotowanej letniej,
    2 łyżki suszonych warzyw,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    2 małe liście laurowe,
    2 łyżki z górką śmietany 18 %,
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Kawałki łopatki w sosie śmietanowym własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Mięso z łopatki pokroić na dowolnej wielkości kawałki obsypać przyprawami które należy wmasować w kawałki mięsa z dodanym olejem, przygotowane odstawić na 10 minut
  • obiad 2. Kawałki mięsa podsmażyć z obu stron na rumiany kolor a następnie wlać wodę, dodać warzywa oraz ziela i liście laurowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa
  • obiad 3. Jak już mięso jest odpowiednio miękkie i pozostało niewiele dolanej wody wtedy wlać przygotowaną śmietanę rozprowadzona z wywarem od mięsa i mieszając jeszcze pogotować na wolnym ogniu do czasu powstania sosu
  • obiad 4. Na koniec dodać suszona natkę pietruszki zamieszać, zagotować i gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować