Chcecie przepis na pyszne a zarazem mięciutkie kawałki mięsa w sosie śmietanowym własnym ? Tak więc zapraszam pod podany link do zapoznania się z owym przepisem
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 płaska łyżeczka soli czosnkowej,
1 płaska łyżka soli ziołowej,
0,5 łyżki czosnku suszonego,
1 łyżka oleju
na sos :
3 szklanki wody przegotowanej letniej,
2 łyżki suszonych warzyw,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe,
2 łyżki z górką śmietany 18 %,
1 łyżka suszonej natki pietruszki
Kawałki łopatki w sosie śmietanowym własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z łopatki pokroić na dowolnej wielkości kawałki obsypać przyprawami które należy wmasować w kawałki mięsa z dodanym olejem, przygotowane odstawić na 10 minut
2.Kawałki mięsa podsmażyć z obu stron na rumiany kolor a następnie wlać wodę, dodać warzywa oraz ziela i liście laurowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa
3.Jak już mięso jest odpowiednio miękkie i pozostało niewiele dolanej wody wtedy wlać przygotowaną śmietanę rozprowadzona z wywarem od mięsa i mieszając jeszcze pogotować na wolnym ogniu do czasu powstania sosu
4.Na koniec dodać suszona natkę pietruszki zamieszać, zagotować i gotowe
Komentarze