Karpatka z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W kuchni zalegał już bardzo dojrzałe brzoskwinie, a że weekend nadchodzi postanowiłam je wykorzystać do ciacha. Padło na karpatkę, która jak wiadomo zawsze się obroni i każdy ją lubi. Wyszło pyszne ciacho z mnóstwem pysznego kremu z domowego budyniu, a całość przełamana słodko-kwaśnymi, mocno dojrzałymi brzoskwiniami. Pyszności!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blaszke 24x24 cm:
    Ciasto:
    2/3 szklanki mąki (poj. 250ml)
    2/3 szklanki wody
    75 g masła
    4 jajka L
    szczypta soli

    Masa:
    3 szklanki mleka (poj.250ml)
    4 żółtka
    1 całe jajko
    3 kopiate łyżki mąki pszennej
    3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 i 1/2 łyżki cukru
    1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
    300 g prawdziwego masła (82/83%)

    Ponad to:
    5 dojrzałych brzoskwiń
    2 łyżki cukru pudru do posypania
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka z brziskwiniami 1. Ciasto.Blaszkę wysmarować 1/2 łyżki margaryny i wysypać połową kaszy manny. Piekarnik rozgrzać do 220 st C. Wodę z masłem zagotować. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gotować aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Kiedy ciasto przestygnie zmiksować je, dodając kolejno po jednym jajku. Powstanie gładka jednolita masa.
  • Karpatka z brzoskwiniami 2. Połowę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą mannę blaszkę. Najłatwiej rozprowadzimy je maczaną we wrzątku łyżką. Piec przez 20 minut, aż powstaną charakterystyczne górki. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta.
    Podczas gdy ciasto się piecze obrać brzoskwinie ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Karpatka z brzoskwiniami 3. Masa. 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem, następnie dodać aromat i obie mąki i ponownie zmiksować. Tak powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Ugotowany budyń przykryć folią, aby nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ma być zimny całkowicie!
  • Karpatka z brzoskwiniami 4. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż się zrobi puszyste, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż powstanie jdnolity krem.
  • Karpatka z brzoskwiniami 5. NA dno blaszki położyć jeden placek karpatkowy. Na placek wyłożyć połowę kremu, na kremie ułożyć brzoskwinie i przykryć drugą częścią kremu. Wszystko przykryć drugim plackiem karpatki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mąka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować