KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM

4.34 (220 ocen)

Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne, ale krem jeszcze lepszy !

Składniki:

  • Ciasto:

    woda 1 szkl.
    masło 100 gram
    jaja 4-5 szt.
    mąka 1 szkl.

    Krem:

    mleko 3 szkl.
    cukier 4 łyżki
    esencja z wanilii 1 łyżeczka
    jajko 1 szt.
    żółtka 4 szt.
    mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
    mąka pszenna 3 łyżki
    masło 250 gram

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.34 (220 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Karpatka Desery

Karpatka z domowym budyniem- kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagotować margarynę z wodą. Dodać stopniowo mąkę cały czas mieszając trzepaczką a najlepiej mikserem, aż utrze się ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
    Po dokładnym wystudzeniu do masy dodać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i także dodać do ciasta. Zmiksować. Nałożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 min. (w zależności od piekarnika ).
    Ciasto powinno być złociste. Gotowe ciasto przekroić, aby powstały dwa blaty.
  • 2. Krem:
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i esencją waniliową. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do zgęstnienia a najlepiej miksować mikserem. Odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć w dużej misce na puszysto. Dodawać stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe, które przykrywamy drugim ciastem karpatki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować