Karpatka

4.48 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Karpatkę pamiętam od bardzo dawna, często piekła ją moja mama i wszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szkl wody

    125 g margaryny

    1 szkl mąki pszennej

    szczypta soli

    5 jajek

    łyżeczka proszku do pieczenia



    Krem:

    3 szkl mleka

    3/4 szkl cukru

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    4 łyżki mąki pszennej

    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 żółtka

    250-300 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę i margarynę z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Miksować aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Uwaga: w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić.


    Krem: 2 szkl mleka, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować. 1 szkl mleka, obie mąki i żółtka rozbełtać, wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat ciasta włożyć do foremki, w której się piekło, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Karpatkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa budyniowa Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować