Karpatka

4.95 (200 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Ciasto Parzone:

    1 szkl.wody
    125 g masła lub margaryny
    1 szkl.mąki pszennej
    5 jajek L
    szczypta soli i proszku do pieczenia

    Krem:

    3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
    6 łyżek cukru
    1 litr mleka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.95 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę,wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia wsypać mąkę przesianą przez sitko i z powrotem postawić na średni ogień cały czas szybko mieszając,do momentu powstania gęstego,jednolitego ciasta ok.2-3 min.
    Pozostawić do wystudzenia,do letniego ciasta kolejno wbijać jajka,szczyptę soli i proszku do pieczenia,zmiksować na jednolite ciasto,podzielić na 2 części.
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,następnie cieniutko rozsmarować ciasto ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na pół godz.

    Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch,dodawać po jednej łyżce budyniu w temp.pokojowej cały czas miksując.
    Gotowy krem rozsmarować na połowie ciasta,przyłożyć drugim ciastem i gotowe,gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem lub zrobić polewę czekoladową i esy floresy na karpatce.

Porady

Karpatkę można też zrobić czekoladową,dając do ciasta kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować