1 szkl.wody
125 g masła lub margaryny
1 szkl.mąki pszennej
5 jajek L
szczypta soli i proszku do pieczenia
Krem:
3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
6 łyżek cukru
1 litr mleka
250 g miękkiego masła lub margaryny
Sposób przygotowania przepisu:
Karpatka
1.
Do garnka wlać wodę,wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia wsypać mąkę przesianą przez sitko i z powrotem postawić na średni ogień cały czas szybko mieszając,do momentu powstania gęstego,jednolitego ciasta ok.2-3 min.
Pozostawić do wystudzenia,do letniego ciasta kolejno wbijać jajka,szczyptę soli i proszku do pieczenia,zmiksować na jednolite ciasto,podzielić na 2 części.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,następnie cieniutko rozsmarować ciasto ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na pół godz.
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch,dodawać po jednej łyżce budyniu w temp.pokojowej cały czas miksując.
Gotowy krem rozsmarować na połowie ciasta,przyłożyć drugim ciastem i gotowe,gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem lub zrobić polewę czekoladową i esy floresy na karpatce.
Porady
Karpatkę można też zrobić czekoladową,dając do ciasta kakao.
Komentarze