Karpatka tradycyjna

  • wyświetlono: 11051 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Proste do wykonania, tradycyjne ciasto. Doskonale smakuje i prezentuje się na stole.

bieniaszka
  • 70min

Składniki

ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny (125 dag)
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
3 szklanki mleka
3 żółtka
1,5 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka tradycyjna

  • 1. W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.
  • 2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcikremDeserkarpatkaciasto do kawy
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik wafelkowy  na zimno

Dodane przez: sammakko

Sernik na zimno z wafelkami

Nieskomplikowany deser, który mogą...

Deser z kaszy manny i czekolady.

Dodane przez: BABECZKA 35

Deser z kaszy manny i czekolady

Czasami, żeby przygotować pyszny...

Deser dżdżownice

Dodane przez: Elisa

Deser dżdżownice

Deser kreatywnie wygląda, a przy...

budyń

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy budyń czekoladowy

Delikatny 100 % domowy budyń czekoladowy.

Lody bananowo-kokosowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Lody bananowo-kokosowe

Domowe lody są najlepsze, po za...

FIT PRALINKI KOKOSOWE (RAFAELLO) Z WAFLI RYŻOWYCH

Dodane przez: paulette17

FIT PRALINKI KOKOSOWE (RAFAELLO) Z WAFLI...

Byłam bardzo ciekawa jak smakują...