Karpatka tradycyjna

4.4 (297 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste do wykonania, tradycyjne ciasto. Doskonale smakuje i prezentuje się na stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
    1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny (125 dag)
    1 szklanka mąki pszennej
    6 jajek
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.4 (297 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.
  • 2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować