na ciasto:
125 g masła
250 ml wody
1 szklanka maki tortowej
4-5 jajek (w zależności od wielkości jajek)
krem budyniowy:
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
laska wanilii lub cukier waniliowy,
4 łyżki cukru,
kostka masła,
0,5 litra mleka,
cukier puder do dekoracji
1.Masło, wodę włożyć do rondelka i zagotować do gotującej się wody z masłem wsypać szklankę przesianej mąki i zagotować energicznie mieszając ma powstać jednolita gładka masa, którą należy schłodzić.
2. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia naszych składników ok 5 minut, gotowe ciasto podzielić na dwie części, blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i cienko rozsmarować połowę ciasta. Teraz uwaga: aby powstały góry i pagórki wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200C na 30 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.
3. Teraz czas na przygotowanie kremu, 250ml mleka zagotować,
w pozostałym mleku rozpuścić mąki, wanilię i cukier, dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek,
4. Ugotować budyń... wystudzić...
5. Masło utrzeć na puch i dodawać do niego stopniowo po jednej łyżce zimny budyń, miksując do połączenia składników, gotowy krem wyłożyć jedną z części karpatki, nakryć drugą i delikatnie docisnąć, gotowe ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze