karpatka

4.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

każdy zna i lubi...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    125 g masła
    250 ml wody
    1 szklanka maki tortowej
    4-5 jajek (w zależności od wielkości jajek)
    krem budyniowy:
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    laska wanilii lub cukier waniliowy,
    4 łyżki cukru,
    kostka masła,
    0,5 litra mleka,
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1. Masło, wodę włożyć do rondelka i zagotować do gotującej się wody z masłem wsypać szklankę przesianej mąki i zagotować energicznie mieszając ma powstać jednolita gładka masa, którą należy schłodzić.
    2. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia naszych składników ok 5 minut, gotowe ciasto podzielić na dwie części, blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i cienko rozsmarować połowę ciasta. Teraz uwaga: aby powstały góry i pagórki wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200C na 30 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.
    3. Teraz czas na przygotowanie kremu, 250ml mleka zagotować,
    w pozostałym mleku rozpuścić mąki, wanilię i cukier, dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek,
    4. Ugotować budyń... wystudzić...
    5. Masło utrzeć na puch i dodawać do niego stopniowo po jednej łyżce zimny budyń, miksując do połączenia składników, gotowy krem wyłożyć jedną z części karpatki, nakryć drugą i delikatnie docisnąć, gotowe ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

blacha standardowa 25/40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować