Karpatka karmelowa-dwukolorowa

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto parzone na każdą okazje.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    5 małych lub średnich jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem waniliowy:
    2 budyń waniliowe
    1/2 szklanki cukru
    750 ml mleka
    100 g miękkiego masła
    Krem słony karmel:
    2 budynie słony karmel
    1/2 szklanki cukru
    750 ml mleka
    100 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Karpatka karmelowa-dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
    Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować masłem i posypać mąką.
    Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę i rozprowadzić ciasto. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.
    Krem:
    W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
    Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą masę.
    Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta,następnie identycznie przygotować drugą warstwę z budyniu o smaku słonego karmelu i gotowy rozprowadzić na kremie waniliowym, przykryć drugim plackiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować