Karpatka karmelowa-dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę i rozprowadzić ciasto. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.
Krem:
W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą masę.
Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta,następnie identycznie przygotować drugą warstwę z budyniu o smaku słonego karmelu i gotowy rozprowadzić na kremie waniliowym, przykryć drugim plackiem. Smacznego.
Komentarze