Teraz ja piekę w domu karpatkę.Już nie kupujemy kremu do ciasta w proszku. :)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
Krem budyniowy:
900 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem
7 łyżek cukru
2 żółtka
pół laski wanilii lub cukier wanilinowy
250 g miękkiego masła roślinnego o zawartości tłuszczu 80%
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła lub masła roślinnego o zawartości 80% tłuszczu
4 jajka
ponadto: cukier puder do posypania ciasta
1.Zagotować wodę z masłem ( masło ma się rozpuścić ), wsypać od razu całą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy (używać do miksowania spiralnych mieszadeł, wtedy ciasto nie przykleja się do nich ).
Nagrzać piekarnik, formę do pieczenia o rozm. 24 x 35 cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić na blaszce połowę ciasta i upiec w temp. 200°C przez około 30 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5 minut ( na blaszce ), żeby troszkę ostygło i dopiero wyłożyć ciasto na ściereczkę.
Upiec drugą połowę ciasta, również zostawić do wystudzenia.
3.Miękkie masło utrzeć "na puch". Do utartego masła dodawać po łyżce budyniu miksując, aż masa będzie jednolita. Masę budyniową wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta, wyrównać i przykryć drugą warstwą ciasta. Posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze