Karpatka

4.37 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Teraz ja piekę w domu karpatkę.Już nie kupujemy kremu do ciasta w proszku. :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Krem budyniowy:
    900 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem
    7 łyżek cukru
    2 żółtka
    pół laski wanilii lub cukier wanilinowy
    250 g miękkiego masła roślinnego o zawartości tłuszczu 80%

    Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    125 g masła lub masła roślinnego o zawartości 80% tłuszczu
    4 jajka
    ponadto: cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.37 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z masłem ( masło ma się rozpuścić ), wsypać od razu całą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy (używać do miksowania spiralnych mieszadeł, wtedy ciasto nie przykleja się do nich ).
    Nagrzać piekarnik, formę do pieczenia o rozm. 24 x 35 cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić na blaszce połowę ciasta i upiec w temp. 200°C przez około 30 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5 minut ( na blaszce ), żeby troszkę ostygło i dopiero wyłożyć ciasto na ściereczkę.
    Upiec drugą połowę ciasta, również zostawić do wystudzenia.
  • 3. Miękkie masło utrzeć "na puch". Do utartego masła dodawać po łyżce budyniu miksując, aż masa będzie jednolita. Masę budyniową wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta, wyrównać i przykryć drugą warstwą ciasta. Posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować