Karpatka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na świąteczny stół :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    125 g masła
    1 szklanka mąki
    5 jajek
    krem:
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    1 kostka masła
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z masłem i wsypać mąkę, ucierać aż powstanie jednolite ciasto, a na ściankach garnka będzie zostawał biały osad. Zestawić z palnika na kilka minut, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę. Blaszki od piekarnika (ok. 30x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, do zezłocenia. Wystudzić.

    2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować