KARPATKA z WŁOSKIM KREMEM BUDYNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każdy z nas zna to pyszne klasyczne ciasto. Ja proponuję Wam jego wersję z włoskim waniliowym kremem budyniowym. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto (la pasta choux)na blaszke o wielkości ok.20x32 cm:
    250 ml wody
    125g masła
    200g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    szczypta soli
     

    krem budyniowy (la crema pasticcera):
    6 żółtek (lub 3 całe jajka)
    130g cukru
    50 g mąki
    0,5 l mleka
    szczypta soli
    laska winilii lub cukier waniliowy

     

    do dekoracji:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Karpatka z włoskim kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko. Przekroić wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do podgrzewającego sie mleka (do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak). Doproawdzić mleko do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień.
    W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami (ja daje czasami całe jajka i wychodzi równie dobrze) do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Z wcześniej podgrzanego mleka wyciągnąć sórkę z wanili i wlewać je do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą w ten sposób, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 2. W międzyczasie przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować. Zdjąć z ognia i natychmiast wsypać przesianą wcześniej mąkę, energicznie mieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Ponownie postawić garnek na gaz i ciągle mieszając gotować przez chwilkę. Masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Wystudzić.
    Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • image-1juy6xf 3. Teflonową prostokątna blaszkę o wielkości ok.20x32 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie rozsmarować łyżką połowę ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok.25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Upieczony placek lekko przestudzić, a następnie ściągnąć z blaszki i w ten sam sposób upiec drugi placek wykorzystując pozostałe ciasto.
  • 4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem (w temperaturze pokojowej). Podawać posypane cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli chcecie, żeby wasz krem był bardziej gęsty dodajcie więcej mąki jub odrobinę mąki ziemniaczanej (którą możecie rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać pod koniec gotowania jeśli uznacie, że wasz krem jest zbyt rzadki). Weźcie pod uwagę, że krem po ostudzeniu trochę zgęstnieje!   Tak przygotowany krem idelanie przechowuje się w lodówce nawet do 3-4 dni, pamiętajcie, żeby przykryć go na całej powierzchni przeźroczystą folią spożywczą. W momencie gdy chcecie go używać należy ogrzać go w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować