Karpatka z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rozpływa się w ustach :) no i bardzo szybko znika :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    12,5 dag masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWY:


    700 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szkl. cukru
    2 żółtka
    szczypta soli

    20 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło i szczyptę soli zagotować.
  • 2. Dodać przesianą mąkę, gotować - ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów.
  • 3. Wystudzić.
  • 4. Do zimnego ciasta dodać 5 jajek i proszek do pieczenia - zmiksować.
  • 5. 2 blaszki /25x30/ wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 6. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 7. Każdą część rozrowadzić równomiernie na blaszkach.
  • 8. Piec 25 - 30 min w 200 stopniach.
  • 9. 500 ml mleka zagotować z cukrem i szcztptą soli.
  • 10. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i żółtka. Dodać szczyptę soli.
  • 11. Ugotować gęsty budyń. Wystudzić
  • 12. 20 dag masła rozetrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 13. Gotowy krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim. Schłodzić.
  • 14. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować