Karpatka z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne ciasto.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl wody
    125 g margaryny
    1 szkl mąki
    4 jajka
    krem: 500 ml mleka
    2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru
    3 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    125 g margaryny
    cukier puder do posypania
    tortownica o śred. 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i zagotowujemy ( margaryna musi się rozpuścić). Wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstanie gęste ciasto, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt tortownicy i wypełniamy go ciastem ( 2 szt). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i studzimy. Krem: Go garnka wlewamy 1 szkl mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka i zagotowujemy. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i wlewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować