Karpatka z kremem budyniowym

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Karpatka z kremem budyniowym przepis na klasyczną Karpatkę, z którym każdy sobie poradzi bez problemu, ciasto parzone pięknie wyrasta, tworząc wysokie górki. Krem budyniowy o smaku śmietankowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto parzone forma 25×35 cm

    masło lub margaryna 150 g (używam masła )
    woda 250 ml
    mąka pszenna 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    jajka 4-5
    tłuszcz do formy

    Krem budyniowy

    budyń śmietankowy 40 g
    mleko 350 ml
    masło lub margaryna 150 g
    cukier puder 2/3 szklanki
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    ciasto
    W wodzie rozpuszczam margarynę, doprowadzam do zagotowania. Rondel zdejmuję na chwilę z palnika, dodaję wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam energicznie. Z powrotem wstawiam na palnik zmniejszając jego moc, ciasto prażę do 2-3 minut, aż zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przekładam do miski, i pozostawiam do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksuję do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 C, formę lekko natłuszczam. Ciasto dzielę na dwie części, łyżką rozprowadzam połowę ciasta na blasze. Ciasto piecze się do 20 minut w temperaturze 200 °C góra/dół, na złoty kolor. W ten sam sposób przygotowuję drugą część ciasta. Studzę na kratce.

    krem

    Gotuję gęsty budyń. Troszkę mleka odlewam, mieszam z budyniem, pozostałą ilość mleka doprowadzam do zagotowania. Dodaję budyń, cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika kiedy budyń pyrka, pozostawiam pod przykryciem, aby nie zrobił się kożuch (można przykryć folią lub woreczkiem, tak aby dotykał powierzchni). Masło w temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem pudrem na puch. Dodaję po łyżce budyniu, miksuję do uzyskania kremowej konsystencji. Ważne, aby budyń i masło były w tej samej temperaturze, w przeciwnym razie krem może się zważyć. Oba blaty ciasta przekładam kremem, chłodzę w lodówce co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto, posypuję cukrem pudrem, najlepiej przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować