Karp marynowany w cebuli i majeranku

4.51 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem. Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karp w całości około 1,5 kg
    2 duże cebule
    Majeranek
    Sól, pieprz,
    mąka do obtoczenia
    Masło klarowane do smażenia
    100-150 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp marynowany w cebuli i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować