Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

4.49 (200 ocen)

Kawałki karpia pieczone w aromatycznej cebuli duszonej z piwem i słodkimi rodzynkami. Dodatkowego korzennego smaku nadają goździki. Tak przygotowany karp to ciekawa i smaczna alternatywa dla tego smażonego i w galarecie.

Składniki:

  • 2 płaty lub filety z karpia
    3 cebule
    50 g rodzynek
    1/2 szklanki piwa jasnego
    parę goździków całych
    sok z 1 cytryny
    sól
    3 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1odi61t 1. Karpia razem ze skórą pokroić na około 3 cm paski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny.
    Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
    Cebule skroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki. Chwilę poddusić.
  • image-13w6q3k 2. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo.
    Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
  • image-29u0k4r 3. W ciepłą cebulę wcisnąć kawałki karpia, skórą do góry i bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Podawać na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Rodzynki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować