• Dla 2 osób
  • Średni

Potrawka w sam raz na kolację Wigilijną.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • *1,6 sprawionego karpia
    *10 dag piernika
    *2 szkl. ciemnego piwa
    *pęczek włoszczyzny
    *1 cytryna
    *1 cebula
    *4 łyżki masła
    *3 łyżki rodzynek
    * 1 łyżka galaretki porzeczkowej
    * 3 ziarenka pieprzu
    * 3 gozdziki
    *1 listek laurowy
    *sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Galaretki Ryba Przystawki

Karp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć włoszczyznę i przyprawy ,wlać pół litra wody. Gotować pod przykryciem 15 min. Przecedzić rosół do drugiego garnka Cytrynę sparzyć wrzątkiem , połowę pokroić w plastry. Wlać do rosołu ciemne piwo, wrzucić pokruszony piernik, rodzynki i plastry cytryny. Gotować to 10 min. Karpia pokroić na 8 części , włożyć do sosu, trzymać na małym ogniu pod przykryciem 20 min.. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Wyjąć kawałki karpia z sosu ,odstawić w ciepłe miejsce. Doprawić sos solą ,pieprzem ,galaretką porzeczkową i sokiem z cytryny. Pokroić w kostkę zamrożone masło ,rozpuścić w sosie. Karpia polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować