Karp maślany

4.5 (149 ocen)

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza karpie i dorsze. Bardzo często u mnie goszczą na uroczystościach rodzinnych i szybko znikają. Wigilia nie obejdzie się bez tego przysmaku. W moim domu rodzinnym rodzice kupowali około 30 kg karpia na święta,którym się zajadaliśmy na różne sposoby.

Składniki:

  • 2 karpie najlepiej każdy po 1,5 - 2kg
    masło klarowane
    mąka
    sól
    cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    przyprawa do ryb
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp 1. Ryby myjemy i osuszamy.
  • Karp 2. Kroimy na kawałki lub w dzwonki.
  • Karp 3. Następnie mocno solimy lub przyprawiamy przyprawą do ryb i wkładamy do pojemnika. Dodajemy plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie .
  • Karp 4. Tak zamarynowanego karpia zamykamy w pojemniku i pozostawiamy najlepiej na noc.
  • Karp 5. Karpia obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem.
  • Karp 6. Karpia smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.

Porady

Karpia zawsze oprószamy mąką i smażymy na maśle,bo ma wspaniały maślany smak i rumiany kolor. http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/sprawianie-karpia-i-filetowanie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Masło Masło klarowane Ryby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować