Król karp w galarecie

  • wyświetlono: 2073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Król Karp u mnie na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Jego obecność w moim domu w święta jest koniecznością. Jest wspaniałą ozdoba na świątecznym stole.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

1 karp lub 4 dzwonki karpia
włoszczyzna (marchew, seler+natka, pietruszka, por)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
pietruszka do dekoracji
1 cytryna
1 kostka rosołowa warzywna
2 liście sałaty karbowanej
sól
żelatyna
woda 1 litr

Sposób przygotowania przepisu:

Król karp w galarecie

  • Karp1. Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy. Jeśli potrafimy to wyjmujemy z niego ości.
  • Karp - dzwonki2. Karpia kroimy w dzwonki.
  • włoszczyzna3. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i liśc laurowy. Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
  • Karp4. Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
  • wywar rybny5. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
  • karp6. Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
  • karp7. Na półmisek wyłóż sałatę, plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
  • karp8. Przecedzony wywar zagotuj.
    W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
  • Karp w galarecie9. Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin,aż do ściągnięcia.

Porady

Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną.

Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybadania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylagalaretawłoszczyznaWigiliawywar warzywnykolacjakarnawałboże narodzenieryba w galareciesylwesterimieninynowy rokzimne nóżkiprzepis_miesiąca100012 potrawwieczerzawigilijne daniekarp karp w galarecieświąteczna rybaświąteczny karpwigilijna potrawawywar rybnydzwonki karpiagalant

Komentarze

Podobne przepisy

image-17hiktc

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczony łosoś w galarecie

Pieczony łosoś w galarecie w połączeniu...

Karp w śmietanie

Dodane przez: czarrna

Karp w śmietanie

Rozpływa się w ustach :)

Karp marynowany w cebuli

Dodane przez: Gosia123

Karp marynowany w cebuli

W Święta Bożego Narodzenia przygotowuję...

Karp w ziołach

Dodane przez: MagicCookingTime

Karp w ziołach

Karp nie musi być jedynie potrawą...

Amur

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Amur w galarecie

W święta króluje u mnie dużo ryb...

Karp pieczony w korzeniach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karp pieczony w korzeniach

Karp podany inaczej,ale można upiec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE