Król karp w galarecie

4.5 (153 ocen)

Król Karp u mnie na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Jego obecność w moim domu w święta jest koniecznością. Jest wspaniałą ozdoba na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 karp lub 4 dzwonki karpia
    włoszczyzna (marchew, seler+natka, pietruszka, por)
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    pietruszka do dekoracji
    1 cytryna
    1 kostka rosołowa warzywna
    2 liście sałaty karbowanej
    sól
    żelatyna
    woda 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania główne Ryba

Król karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp 1. Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy. Jeśli potrafimy to wyjmujemy z niego ości.
  • Karp - dzwonki 2. Karpia kroimy w dzwonki.
  • włoszczyzna 3. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i liśc laurowy. Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
  • Karp 4. Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
  • wywar rybny 5. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
  • karp 6. Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
  • karp 7. Na półmisek wyłóż sałatę, plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
  • karp 8. Przecedzony wywar zagotuj.
    W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
  • Karp w galarecie 9. Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin,aż do ściągnięcia.

Porady

Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Włoszczyzna Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować