Karnawałowe faworki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystko co drożdżowe. W tym roku piekłam już parę razy faworki, na życzenie moich chłopków. Żeby im się nie znudziły postanowiłam zmienić formę. Muszę przyznać, że wyszły mi super tak jak sobie umyśliłam, oczywiście zniknęły w tempie ekspresowym. Synek wrócił z przedszkola i od razu na poczekaniu zjadł dwa, a reszta to już wiecie… do wieczora nie było śladu, nie sposób im się oprzeć. Zachęcam Was do przygotowania faworków drożdżowych w takiej właśnie formie, wyglądają przecudnie, jak takie kwiatuszki, kuszą swym wyglądem niesamowicie. Cieszą oko i nie tylko, bardzo smaczne. Karnawał moment przeleci, więc trzeba korzystać.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej – +-
    200 ml mleka
    20 g drożdży świeżych
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1 jajko
    40 g masła

    Dodatkowo

    olej do smażenia na patelni
    cukier puder do obtoczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki cynamonu – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karnawałowe faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki. 1. Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wbij jajko, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
    Z każdego z kawałków uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niewielkich odstępach od siebie, przykryj ściereczką.
    Teraz już przechodzimy do formowania naszych faworków, jeśli kiedyś robiłaś bajgle to nie sprawi Ci to większego problemu, jeśli nigdy takich rzeczy nie robiłaś, to zaraz spokojnie przeprowadzę Cię przez ten cały proces i zobaczysz, że to całkiem łatwe i nie ma się czego bać.
    Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, spłaszcz palcami na taki placuszek, następnie zawiń do środka z jednej i z drugiej strony brzegi, uformuj dłońmi wałek, który musi mieć długość ok. 45 cm.
    Następnie ułóż wałek tak jakbyś chciała zrobić supełek.
  • Faworki. 2. Owiń jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem "wianuszka". Prawda, że proste?
    Postępujesz tak z wszystkimi kulkami, układasz je na blacie w niewielkich odstępach od siebie i przykrywasz ściereczką. Pozostaw je na 25 min. do napuszenia.
    Na patelni rozgrzej olej, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
    Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, układałam na talerzu.

Porady

Drożdże świeże możesz zastąpić na instant 7 g. Tego typu faworki możesz spokojnie usmażyć na patelni, nie potrzebujesz dużo oleju, w zasadzie tyle co do smażenia kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować