Faworki drożdżowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę cukru, 2 żółtka, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części. Każdą wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy na paski. Robimy nacięcie pośrodku i zawijamy jeden z końców do środka. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. W czasie gdy faworki będą wyrastały nagrzewamy piekarnik do 180 st. C pieczemy je ok. 12-15 min (zależy to od mocy piekarnika). Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem i posypujemy skórką z pomarańczy lub mandarynki (wcześniej należy ją sparzyć).
Komentarze