Faworki drożdżowe z piekarnika

4.4 (195 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne drożdżowe faworki pieczone w piekarniku. Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych faworków.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 460 g mąki + trochę do podsypania
    160 mleka roślinnego (u mnie sojowe)
    50 g roztopionego masła roślinnego lub bez laktozy (można dać zwykłe)
    2 żółtka
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru (można dać więcej)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ⠀

    Do dekoracji:
    Skórka z pomarańczy
    Cukier puder ⠀
Wystaw ocenę:

4.4 (195 ocen)

Faworki drożdżowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę cukru, 2 żółtka, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części. Każdą wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy na paski. Robimy nacięcie pośrodku i zawijamy jeden z końców do środka. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. W czasie gdy faworki będą wyrastały nagrzewamy piekarnik do 180 st. C pieczemy je ok. 12-15 min (zależy to od mocy piekarnika). Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem i posypujemy skórką z pomarańczy lub mandarynki (wcześniej należy ją sparzyć).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować