karnawałowe faworki - kokardki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

faworki w nieco innej odsłonie, najsmaczniejsze jak to z faworkami bywa tego samego dnia, ale i na drugi dzień były niezłe. Robiłam z połowy porcji i wyszło mi ok 50 kokardek. Przechowywałam przykryte ściereczką

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    4 łyżki śmietany 18%
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu lub octu
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do oprószenia faworków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Karnawałowe faworki - kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto należy dobrze wybić wałkiem.
  • kokardki 2. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko; im cieniej tym lepiej. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy dość mocno tak aby powstała kokardka,
  • kokardki 3. następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.
  • 4. Kokardki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Faworki kokardki

To może cię zainteresować