Kruche faworki karnawałowe

4.5 (153 ocen)

Bardzo lubimy faworki, jednak zdecydowanie najlepiej smakują one podczas karnawału i oczywiście w Tłusty Czwartek :)

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
    6 żółtek,
    2 łyżki cukru pudru,
    4 łyżki octu,
    4 łyżki śmietany 12%,
    50g masła,
    smalec do smażenia,
    cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Kruche faworki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b21ffd 1. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki.

    Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach ok. 3 cm x 8 cm.
  • image-0qj813a 2. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta. Faworki wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Około 1-2 minuty z każdej strony.

    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować