Karmelowy sernik dyniowy (bezglutenowy)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeden z lepszych serników jaki do tej pory udało mi się upiec. Wysoki, pięknie prezentujący się w przekroju. Wilgotny i ciężki, już jeden niewielki kawałek nasyci każdego łasucha.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    -200 g herbatników (u mnie bezglutenowe, ale można użyć zwykłych)
    -200 g masła

    Masa:
    -1 mała dynia ważąca około 75 dag (u mnie hokkaido)
    -1 kg twarogu sernikowego z wiadereczka
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 łyżka cukru kryształu
    -1 łyżka cukru migdałowego
    -3 opakowania budyniu w proszku o smaku słonego karmelu
    -5 dużych jaj

    Polewa:
    -1 tabliczka białej czekolady
    -2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karmelowy sernik dyniowy (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dynię kroimy na paski równej wielkości, wydrążamy pestki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pół godziny. Lekko studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie puree. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Dodajemy do pokruszonych herbatników, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatniki i dokładnie dociskamy do dna.
  • 2 2. Do miski z puree dyniowym wrzucamy ser i dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy budynie, cukier puder i cukier migdałowy. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
  • 3 3. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubitą pianę dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie mieszamy szpatułką aby masa dokładnie się połączyła z ubitymi białkami. Masę przekładamy na tortownicę z herbatnikowym spodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60-70 minut do suchego patyczka. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, żeby nie opadł. Po wystudzeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem oleju. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

Do przygotowania sernika można także użyć gotowego puree dyniowego z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Twaróg Cukier Jajka Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować