Sernik dyniowy bez pieczenia

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik bez pieczenia z dodatkiem puree z dyni, na ciasteczkowym spodzie, bardzo delikatny i aromatyczny. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciastka markizy jasne - 250 g,
    - kakao - 3 łyżeczki,
    - masło - 100 g,
    - serek waniliowy z wiaderka - 1 kg,
    - starta na tarce dynia - 4 ubite szklanki (szklanka 250 ml),
    - galaretki cytrynowe - 4 szt,
    - cukier kryształ -1/2 szklanki,
    - kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka,
    - śmietana w proszku np. Śnieżka - 1 opakowanie,
    - mleko w płynie - 200 ml.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Sernik dyniowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do startej dyni dodajemy 2 szklanki (1/2 l ) wody i gotujemy przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy kardamon. Gorący wywar blendujemy, dodajemy galaretki i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Galaretkę dyniową odstawiamy do wystudzenia.
    2. Markizy rozkruszamy w malakserze. Masło rozpuszczamy, studzimy i wlewamy do rozkruszonych ciastek, dodajemy kakao, mieszamy. Obręcz okrągłej tortownicy (średnica 26cm) zabezpieczamy folią aluminiową. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
    3. Tężejącą galaretkę dyniową wlewamy powoli do sera waniliowego, cały czas go miksując, aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serowo-dyniową wykładamy na spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
    4. Śmietanę w proszku ubijamy z zimnym mlekiem (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wykładamy na ciasto.
    Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowy bez pieczenia

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować