Połączenie w ciastach dyni i czekolady zawsze się sprawdza. Mocno czekoladowy spód brownies , delikatny dyniowy ser i czekoladowy ganasz na wierzchu daje pyszne połączenie. Co tu wiele pisać, lećcie po dynie i pieczcie:).
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Kwadratowa tortownica 25 x 25 cm
Spód brownies:
• 130 gram masła,
• 170 gram gorzkiej czekolady,
• 1 szklanka cukru,
• 3 jajka,
• 130 gram mąki ,
• Dodatkowo : pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Dyniowy sernik:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 150 gram masła,
• 1,5 szklanki gęstego purée z dyni,
• 210 gram cukru pudru,
• 6 jajek,
• 1 budyń śmietankowy
• 1 łyżka mąki krupczatki,
Wykończenie:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 210 gram czekolady gorzkiej 70% kakao,
• Siekane orzechy włosie do dekoracji
Dyniowy sernik na spodzie brownies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło oraz połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku i stawiamy na wolnym ogniu. Składniki podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.Jajka oraz cukier ubijamy w oddzielnej misce. Do ubitej masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Składniki ciasta miksujemy.
3.Gotowe brownies wykładamy na przygotowaną blaszkę. Jego wierzch posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C.
Miedzy czasie przygotowujemy masę serową.
4.SER:Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Przygotowane składniki miksujemy około 10 minut. Do zmiksowanych dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
5.Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Dyniowy ser łączymy z mąką i budyniem. Po połączeniu sera z sypkimi składnikami łączymy go delikatnie z ubitymi białkami.
6.Gotowy dyniowy ser wylewamy na upieczone, ciepłe brownies. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy go 60 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy, a następnie przystępujemy do dekoracji.
7.WYKOŃCZENIE:Śmietankę podgrzewamy w garnuszku na wolnym ogniu, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotową polewę wylewamy na zimny sernik. Jego wierzch posypujemy orzechami. Gdy polewa zastygnie ciasto jest gotowe.
Komentarze