Karkówka w sosie szczawiowym

3.5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza propozycja obiadowa to duszona karkówka przygotowana w sosie szczawiowym, jedliście kiedyś ?

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g karkówki,
    1 łyżka przyprawy do karkówki,
    0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
    0,5 łyżki czosnku granulowanego,
    4 łyżki oleju,
    200 ml wody,
    1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 łyżka szczawiu,
    2 łyżki śmietany 18 %,
    0,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Karkówkę pokroić na plastry 1,5 cm obsypać przyprawami wlać dwie łyżki oleju i wymieszać do połączenia się przypraw z mięsem wstawić na noc do lodówki
  • obiad 2. Do podsmażonego mięsa wlać wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy dusić tak do miękkości mięsa pod przykryciem
  • obiad 3. W czasie duszenia przygotować sos do miseczki dodać szczaw, cukier i śmietanę oraz gorący wywar z mięsa zalać duszące się mięso i zagotować cały czas mieszając
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować