Mięso w sosie z makronem chyba każdy lubi. Do tego sałatka i obiad gotowy.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
ząbek czosnku
przyprawa staropolska do mięsa
mąka pszenna do oprószenia
2 łyżki masła
łyżka oleju rzepakowego
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
duży pęczek szczawiu
150 g sera feta
3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
100 ml śmietany 18%
łyżka mąki pszennej
sól do smaku
Roladki schabowe w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyte i osuszone rozbić na plastry. Każdy plaster posypać przyprawą staropolska. Natkę pietruszki rozetrzeć z masłem i posiekanym czosnkiem. Każdy plaster mięsa posmarować masłem z natką i czosnkiem. Pozwijać roladki i pospinać wykałaczkami. Oprószyć delikatnie mąką. W garnku rozgrzać masło z olejem i obsmażyć roladki. Nalać litr przegotowanej wody i dodać listek i ziele. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.
Roladki wyjąć na talerz, a do wywaru dodać pokrojony szczaw. Gotować ok. 8-10 min.
Dodać pokruszony ser feta i żółtka. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać zahartowaną śmietanę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to do śmietany dodać łyżkę mąki pszennej. Doprowadzić do zagotowania i powkładać roladki. Jeszcze raz zagotować i dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Podawać z makaronem, albo ziemniakami i sałatką.
Smacznego.
Komentarze