Roladki schabowe w sosie szczawiowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso w sosie z makronem chyba każdy lubi. Do tego sałatka i obiad gotowy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    przyprawa staropolska do mięsa
    mąka pszenna do oprószenia

    2 łyżki masła
    łyżka oleju rzepakowego
    listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    duży pęczek szczawiu
    150 g sera feta
    3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    100 ml śmietany 18%
    łyżka mąki pszennej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Roladki schabowe Sosy

Roladki schabowe w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyte i osuszone rozbić na plastry. Każdy plaster posypać przyprawą staropolska. Natkę pietruszki rozetrzeć z masłem i posiekanym czosnkiem. Każdy plaster mięsa posmarować masłem z natką i czosnkiem. Pozwijać roladki i pospinać wykałaczkami. Oprószyć delikatnie mąką. W garnku rozgrzać masło z olejem i obsmażyć roladki. Nalać litr przegotowanej wody i dodać listek i ziele. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.
    Roladki wyjąć na talerz, a do wywaru dodać pokrojony szczaw. Gotować ok. 8-10 min.
    Dodać pokruszony ser feta i żółtka. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać zahartowaną śmietanę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to do śmietany dodać łyżkę mąki pszennej. Doprowadzić do zagotowania i powkładać roladki. Jeszcze raz zagotować i dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Podawać z makaronem, albo ziemniakami i sałatką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Schab Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować