Kurczak w sosie szczawiowym

4.51 (174 ocen)

  • 25 min

Szybki i bardzo smaczny obiad z sezonowym szcawiem. Doskonale łączy ze sobą delikatny smak kurczaka z kwaskowym szczawiem.

  • 25 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    kurczak: pierś z kurczaka 500g
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    sól, pieprz biały, słodka papryka

    sos:
    białą cebula
    2 szklanki świeżych liści szczawiu
    łyżka masła
    ¾ szklanki słodkiej śmietanki 12%
    sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie szczawiowym 1. Sos: Masło roztapiamy i szklimy na nim posiekaną posiekaną w drobna kostkę cebulę. Szczaw myjemy, odsączamy i siekamy. Dodajemy do cebulki i przesmażamy. Gdy szczaw mocno zredukuje swoją objętość dolewamy śmietanki oraz przyprawiamy solą białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 2. Kurczak: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozcinamy na sznycle. Każdy doprawiamy z obu stron solą, biały pieprzem oraz słodka papryką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Smażymy piersi z obu stron na rumiano. Podajemy polane sosem szczawiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować