Karkówka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Smaczne mięso podane w sosie pomidorowym. Idealnie pasuje również na kanapki na zimno bez dodawania sosu

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka masła klarowanego
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karkówka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
    i pieprzem.
    Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
    Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
    Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
    Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
    i wlać do sosu. Zagotować.
    Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować