Karkówka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.
Komentarze