Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 grube plastry karkówki
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    250 ml bulionu mięsnego
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 mała cebula
    2 gałązki świeżego tymianku
    1 liść laurowy
    1 łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki cukru
    papryka słodka
    majeranek
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować