KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

4.38 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne , soczyste mięsko w aromatycznym sosiku, idealne dla ,,karkówkożerców", sprawdzi sie tez jako danie dla dzieci, gdyż rozpływa się w ustach, jest tak delikatne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    czosnek granulowany,
    zioła prowansalskie
    sosik:
    2 szkl wody,
    mały słoiczek keczupu
    łyżka słodkiej papryki
    1 łyzka cukru
    1 łyzeczka soli
    1/2 lyzeczki pieprzu
    2 łyzki musztardy sarepskiej
    1 kostka warzywna
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.38 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Karkówka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiamy karkówkę 1. Karkówkę kroimy na plastry. Każdą z obu stron oproszamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryka i ziołami.
  • smazymy 2. Smazymy plastry karkówki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • robimy sos 3. Wszystkie składniki sosu zagotowujemy, dodajemy do garnuszka pokrojone w piórka cebule.
  • dusimy mięsko 4. Do gorącego sosu wkładamy obsmażone plastry karkówki. Dusimy ok.40 minut.

Porady

Jesli chcemy zeby sosik był bardziej ostry mozemy dodac jeszcze łyzeczkę ostrej mielonej papryki lub pokroic drobno jedną papryczkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Mięso Musztarda Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować