Karczek z grzybami leśnymi

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Super danie na jesienny obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 plastrów karczku
    0,80 kg grzybów leśnych
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    majeranek
    100 ml śmietanki kremówki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ząbki czosnku
    1 spora cebula
    0,50 ml wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Golonka

Karczek z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia z grubym dnem. Następnie do karczku dodajemy obrane pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę. Grzyby kroimy na pół, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Podlewamy wodą lub bulionem, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając w razie odparowania wody możemy jeszcze trochę podlać. Gdy mięso jest miękkie dodajemy śmietankę. Sosik możemy zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami, makaronem lub do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować