Kapusta kiszona z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ho ho ho Życzę wam Wesołych Świąt już jutro Wigilia z tej okazji przygotowałam kapustę kiszoną taką jak zawsze mama przygotowywała nam na Wigilię czyli postna kapusta u mnie z pieczarkami ponieważ nie lubię leśnych grzybów jedyne jaki e jadam to opieńki

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej swojskiej lub kupnej,
    1 kg pieczarek,
    8 ziaren ziela angielskiego,
    3 duże liście laurowe,
    4 średniej wielkości cebule,
    100 ml oleju,
    1 płaska łyżeczka soli drobnej,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kapusta z grzybami

Kapusta kiszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Na początek do garnka wlać 600 ml wody dodać kapustę kiszona swojską lub jeżeli ktoś nie ma takiej możliwości wtedy dodać kupną, dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. W czasie gdy kapusta się gotuje przygotować pieczarki oczyścić je, same kapelusze i pokroić w drobną kostkę. Na patelnie wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć ja na lekko rumiany kolor, następnie dodać przygotowane pieczarki soląc je i wsypać pieprz naturalny, smażyć tak długo na wolnym ogniu aż wyparuje z nich cały sok
  • kapusta 2. Gdy kapusta jest już miękka i wyparowała w czasie gotowania woda tak aby zostało z pół szklanki wtedy dodać usmażone pieczarki z cebulą i gotować na bardzo wolnym ogniu doprawiając przyprawą uniwersalną według swego smaku tak długo aż wyparuje z niej pozostała woda a właściwie sok. Ugotowaną kapustę Wigilijną zdjąć z ognia, tak jak pisałam w opisie taka kapusta idealnie nada się również jako farsz do pierogów
  • kapusta 3. Postna kapusta kiszona z pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego stołu, po ugotowaniu można przełożyć ją do słoików i wstawić już ostygniętą do lodówki, zawsze tak przygotowywała nam mama taką kapustę oraz dziadek gdy jeździliśmy do niego na święta jako dzieci do dziś pamiętam jej smak i aromat a już z własnoręcznie ukiszoną kapusta to po prostu rarytas. Jeszcze macie czas aby ją przygotować na Wigilię oczywiście polecam całym sercem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować