Kapuśniak z kapusty kiszonej zasmażanej

  • wyświetlono: 327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś wymyśliłam kapuśniak inny niż dotychczas, czyli kapustę kiszoną podsmażyłam na oleju. Powiem wam że ten pomysł okazał się świetnym rozwiązaniem na pyszną zupę kapuścianą. Uwielbiam kapuśniak tak mega kwaśny że aż dziób wykręca na drugą stronę, ale nie każdy lubi taką kwaśne zupy.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

550 g kości żeberkowych wieprzowych,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),

400 g kapusty kiszonej,

2 marchewki 150 g,

1 gałązka selera,

1 kawałek pora,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

1,5 łyżki majeranku,

1,5 łyżeczki cukru,

1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,

3 łyżki oleju,

1 pęczek natki pietruszki 25 g.

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak z kapusty kiszonej zasmażanej

  • kapuśniak1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe na zupę, marchew pokrojoną dowolnie oraz wkroić liście selera i pora. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki ( ja pokroiłam w większą kostkę ), wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Gotować do miękkości ziemniaków.
  • kapuśniak2. W czasie gdy w zupie gotują się ziemniaki na patelnię wlać olej i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, podsmażyć ją do miękkości a miękkość będzie widoczna po zmianie koloru kapusty.
  • kapuśniak3. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać podsmażoną kapustę, cukier oraz majeranek i pogotować jakieś 15 - 20 minut. Na koniec gotowania się zupy na średnim ogniu wkroić drobno posiekaną natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
  • kapuśniak4. Ugotowany kapuśniak podałam z kawałkami mięsa z kości żeberkowych i obowiązkowo dużo pieprzu ziołowego ponieważ z tym pieprzem najlepiej mi smakuje mocno kwaśny kapuśniak. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego kapuśniaku wystarczy kapustę przed smażeniem przepłukać w zimnej wodzie i na durszlaku osuszyć z nadmiaru wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaKapuśniakkapuśniak z zasmażaną kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: Lixuyi

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Jest doskonały na chłodniejsze...

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Dodane przez: mariwanna

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Gęsta i pożywna zupa. W sam raz...

zupa

Dodane przez: Aga72

Kapuśniak z kapustą kiszoną i kaszą jęczmienną

Dziś u mnie zupka, wspomnienie...

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

Dodane przez: Agnieszka Rec

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

zupa ta to jak danie jednogarnkowe-treściwe...

Kapuśniak

Dodane przez: iziona

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dla mnie nie ma nic lepszego na...

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

Dodane przez: Joanna Kryla

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

Kapuśniak kojarzy mi się z ciepłem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE