Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty

4.99 (172 ocen)

  • 60 min

Smaczny, pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty. Ulubiony smak z dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
    200 g dobrze ukiszonej kapusty
    360 g obranych ziemniaków
    110 g obranej marchewki
    50 g obranego korzenia pietruszki
    30 g obranego korzenia selera
    50 g obranej cebuli
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    2 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    zielona pietruszka

    Zasmażka:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane jarzyny 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  • żeberko wieprzowe 2. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości.
  • kapusta kiszona 3. Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości- w osobnym garnku.
  • pokrojone warzywa 4. Po ugotowaniu żeberek, odlewamy wywar, przecedzamy.
    Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
  • warzywa z wywarem mięsnym 5. Warzywa zalewamy wywarem z żeberek.
  • kapusta kiszona w zupie 6. Ugotowana kapustę odlewamy z wywaru. Dodajemy ja do zupy z warzywami.
  • zupa kapuśniak z przyprawami 7. Do zupy dodajemy przyprawy i zioła.
  • zasmażka 8. Gotujemy chwilkę.
    W tym samym czasie robimy zasmażkę. Na maśle zrumieniamy mąkę.
    Wlewamy na patelnię trochę gorącej zupy i całość do garnka z kapuśniakiem.
  • ugotowany kapuśniak z kiszonej kapusty 9. Kapuśniak chwilkę gotujemy z zasmażką.
    Siekamy pietruszkę zieloną. Na końcu wsypujemy do zupy.
  • kapuśniak z kiszonej kapusty 10. Zupę podajemy gorącą samodzielnie lub z pieczywem.
  • kapuśniak z kiszonej kapusty 11. Smacznego ;)

Porady

Kwaśność zupy zależy od kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodajemy jej tyle, aby nie przesadzić. Gdy mało- wlewamy także kwaśny wywar z gotowania kapusty. Żeberka mogą zastąpić np wędzonka, golonko, kiełbasa myśliwska lub skwarki. Kapustę gotujemy osobno, gdyż gotowana razem z surowymi warzywami może spowolnić proces ich gotowania. Zupa powinna być średnio gęsta. kapuśniak z kiszonej kapusty jest smaczny, także odgrzewany. Ugotowane żeberka z zupy możemy pokroić i wrzucić do kapuśniaku. Albo zmielić i zrobić farsz do naleśników, krokietów, pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować