Kapuśniak z kiszonej kapusty

4.99 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Pyszna klasyka, która zawsze świetnie smakuje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar
    1/2 kg kiszonej kapusty
    4-5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula (średnia)
    kawałek selera
    3 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku)
    sól i pieprz
    Opcjonalnie: (*)
    zasmażka (**)
    podsmażony boczek
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim.
    Dodać pokrojone warzywa.
    Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek.
    Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy.
    Całość gotować pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie odpowiednio miękka.
    Gotową zupę doprawić do smaku.

Porady

(*) Do zupy można dodać zasmażkę (na końcu), ale kapuśniak i bez niej jest pyszny. Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (razem z cebulą). Można również dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (na końcu). Jak kto lubi. (**) Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1; tu 1 łyżka tłuszczu oraz 1 łyżka mąki). Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą. (***) Warzywa gotowane z kapustą nie zmiękną, więc należy pamiętać, aby były już ugotowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować