Kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta kiszona 50 dag,
    ziemniaki 4 szt,
    cebula 2 szt,
    marchewka 2 szt,
    pietruszka 1 szt,
    wędzony boczek 20 dag,
    bulion 1,5 - 2 l,
    listki laurowe 2 szt,
    ziele angielskie 3 kulki,
    kminek mielony 1/2 łyżeczki,
    majeranek 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka,
    mąka 1 łyżka,
    posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować do miękkości.
    Cebulę obrać i posiekać, marchewki oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, boczek pokroić w kostkę.
    Na patelni podsmażyć cebulę wraz z boczkiem i przełożyć do większego garnka. Dodać marchewkę, pietruszkę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem i zagotować. Dodać odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę kiszoną, gotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz cukrem. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować