Kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapuśniak to zupa dla mnie idealna, treściwa, sycąca i przede wszystkim smaczna!
Z wielką chęcią ugotuję ją jeszcze nie raz!
Muszę tylko znaleźć dobrą kiszoną kapustę...

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
    1/2 kg wędzonych kości
    1/2 kg wędzonego boczku
    ok. 10 kawałków suszonych grzybów
    2 średniej wielkości ziemniaki
    1 mała marchewka
    2 l wody
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kminek
    pieprz
    sól (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paski, wodę zachowujemy.
    Kości wędzone przekładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
    Boczek kroimy w plasterki.
    Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (koniecznie go zachowując!) i kroimy na mniejsze kawałki.
    Do zagotowanych kości dodajemy boczek, grzyby, wodę z grzybów, kapustę, sok z kapusty i marchewkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz pół łyżeczki kminku. Gotujemy ok. 30 minut.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
    Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy gorącą!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować