Kapuśniak to zupa dla mnie idealna, treściwa, sycąca i przede wszystkim smaczna!
Z wielką chęcią ugotuję ją jeszcze nie raz!
Muszę tylko znaleźć dobrą kiszoną kapustę...
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg dobrej kiszonej kapusty
1/2 kg wędzonych kości
1/2 kg wędzonego boczku
ok. 10 kawałków suszonych grzybów
2 średniej wielkości ziemniaki
1 mała marchewka
2 l wody
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
pieprz
sól (opcjonalnie)
1.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paski, wodę zachowujemy.
Kości wędzone przekładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Boczek kroimy w plasterki.
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (koniecznie go zachowując!) i kroimy na mniejsze kawałki.
Do zagotowanych kości dodajemy boczek, grzyby, wodę z grzybów, kapustę, sok z kapusty i marchewkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz pół łyżeczki kminku. Gotujemy ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy gorącą!
Komentarze