Domowy Kapuśniak

4.45 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, na wywarze z wędzonych kości, żeberek to idealna propozycja rozgrzewającego obiadu na zimne dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
    500g żeberek
    150g wędzonych kości
    200g wędzonego boczku
    250g wędzonej kiełbasy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    100g selera
    6 ziemniaków
    10cm por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ziarenka pieprzu
    3 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    3l wody
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Domowy kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12k47tk 1. Warzywa umyć, obrać, ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka pokroić na mniejsze części.
  • image-1a7pn2o 2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Boczek, kiełbasę i cebulę przesmażyć na patelni żeby wytopiło się trochę tłuszczu.
  • image-038crlq 3. Żeberka, wędzone kości, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, pieprz
    i liście laurowe przełożyć do garnka, zalać 3 litrami wody i gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać ziemniaki, startą marchew i gotować następne 15 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę z boczkiem, majeranek, papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do miękkości kapusty.
  • image-1fckgy7 4. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować