Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, na wywarze z wędzonych kości, żeberek to idealna propozycja rozgrzewającego obiadu na zimne dni.
Domowy kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać, ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka pokroić na mniejsze części.
2.Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Boczek, kiełbasę i cebulę przesmażyć na patelni żeby wytopiło się trochę tłuszczu.
3.Żeberka, wędzone kości, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, pieprz
i liście laurowe przełożyć do garnka, zalać 3 litrami wody i gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać ziemniaki, startą marchew i gotować następne 15 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę z boczkiem, majeranek, papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do miękkości kapusty.
4.Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze